Infogande av film

Med html5 så har det blivit mycket lättare att lägga till film/ljud-media på sin sida. Nedanför är att enkelt exempel som jag spelade in på min dator med hjälp av Screencast-o-matic som är verktyg för att göra screencasts dvs inspelningar av vad som händer på din skärm ihop med ljud så att du kan kommentera allt. Går att köra webb-versionen eller så kan man installera själva programmet på sin dator. Med gratis-varianten så kan man spela in filmer som är max 15 minuter långa. Alla filmerna kan antingen sparas lokalt på datorn eller laddas upp via t.ex. en Youtube-kanal.

Filmformat

Som vanligt har vi problemet med att olika browsers inte stödjer samma format. Formaten som det brukar pratas om för inbäddning med html5 är MP4, WebM och Ogg. En tabell på vilka browser som stödjer vilka filer finns t.ex. på w3schools, där de även går genom grunderna i att bädda in film. I grunden består det av en yttre video-tagg där det anges storlek, om man vill ha kontroller, om filmen skall startas automatiskt osv. Inne i video-taggen har vi en source-tagg för varje film-format vi lägger upp. Browsern kollar uppifrån i listan med filer och använder den första som den stödjer.

Många mobil-kameror filmar i MP4-format och det enda som kan behövas är att dra ner filmerna i storlek då de ibland kan vara ganska överdriven storlek och även framerate går ibland att sänka. Om man vill konvertera mellan olika format så finns det bra sidor online som hjälper till med detta t.ex. Online-Convert. Snabbt och enkelt att använda.

Youtube

Det går även att enkelt länka filmer från t.ex. Youtube.

Uppgift

Ni skall göra en sida där ni testar att bädda in film med hjälp av egna film-filer som ni antingen filmar med mobil eller lånar en gammal film med(Bella) av mig. Om vi har tillgång till headset så skall ni göra en egen screen-cast där ni förklarar hur man t.ex. lägger in en bild som man sedan länkar, hur en tabell fungerar eller bygger en tvåspaltig sida med hjälp av containers(div/section osv).
Glöm inte att ni behöver minst två olika format på filmen för att stödja alla webbläsare.
Ni skall även ha med minst en Youtube-film som skall länkas in på samma sida.