Presentation av bilder

Längst ner på sidan så hittar ni länkarna till bilderna som vi kommer använda i denna uppgift. Alla bilderna är omodiferade original och därmed ganska stor i bild/fil-storlek(2,8-4,9 MB). När vi designar webbplatser vill vi gärna undvika laddningstider pga för stora bild-filer osv därför vill vi anpassa bilder till vårt ändamål.

Skapa en mapp som ni döper till Bilder i mappen där er webbsidan ligger. Det är alltid bra att försöka samla ihop alla bilder för sig osv för att bygga upp en filstruktur på sidan. Ladda ner alla bilderna till er hårddisk.

Sen vill ni öppna bilderna i något redigeringsprogram t.ex. Photoshop där ni kan ändra upplösning och bildstorlek. Vi vill dra ner upplösningen till 72 px/tum och bredden till 500px. Genom att bara ställa in bredden så kommer de flesta programmen automatisk räkna ut den nya höjden så att bilderna behåller sina propertioner. Spara dem i vettigt format för t.ex. JPG som är lämpligt för fotografier och med ett bra namn.
Om det skall visas många bilder galleriet så kan det vara bra att göra en version till av bilden som är ännu mindre t.ex. bredd 100-150px, dessa bilder kan vi ha för att visa upp hela urvalet och när besökaren väljer en bild så visar vi den större versionen som laddas in för just det tillfället. Dessa småbilder brukar kallas för thumbnails.

Fortsätt till del 2

Björn | Get | Gris | Kossor | Noshörning | Savann