Färgschema och vanliga grafiska element

När ni planerar en ny webbsite så är det viktigt att ni har ett genomgående utseende på hela siten så att användaren känner igen sig. Man brukar prata om grafisk profil eller webbprofil där webbprofilen är specialicerat mot en webbsites utseende och användbarhet medan den vanliga grafiska profilen handlar mycket om standardutseende på dokument, logotyper osv.

Det vi behöver tänka på först och främst är färgtema och grundläggande grafiskt intryck på vår site. Vi kan arbeta i länge med färgteori osv men nu utgår vi helt enkelt från att prova oss fram till vad som känns rätt. Tänk på kontraster mellan text och bakgrund. Oftast är det enklast om man hittar en färgpalett med 2-5 färger som man håller sig. För att ta fram en färgpalett och få lite idéer så kan ni titta på länkarna nedanför.

Web color trends (Colourlovers, trender)
Paletton (färghjul för framtagning av färgpalett)
Adobe Kuler (Adobes färghjul)

W3Schools (mer om färger, fortsätt 2-3 sidor med länkarna("Next chapter" i botten)


I uppbyggnaden av en webbsida så är det vissa element som är väldigt vanliga. Vi skall titta lite på hur vi ordnar några saker i Photoshop med hjälp av lagerhantering, lagerstilar m.m.

Dagens uppgift är sedan att arbeta fram en webbsida om valfritt område och göra en sidstruktur, headerbild och knappar för meny till denna sidan. Själva textinnehållet är inte det viktiga i uppgiften utan ni kan använda "Lorem Ipsum"-texten nedanför för att fylla ut utrymmen där ni planerar att ha text.

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."

Uppgiftsexempel